Sonja Claes > Over Sonja > Politieke fascinatie

Politieke fascinatie

politieke_fascinatieAls werkende vrouw en jonge moeder schoot er weinig vrije tijd over. Toch engageerde ik mij in die periode al voor de KAV. Een paar jaar later werd ik voorzitter van Jong KAV Boekt. Mathieu Kelchtermans (broer van voormalig minister Theo Kelchtermans) was als CVP’er reeds jaren actief op gemeentelijk vlak. Hij vroeg mij om politiek actief te worden in Heusden-Zolder.

Bij de verkiezingen van 1988 werd ik met 695 stemmen gemeenteraadslid in Heusden-Zolder. Toen begon ook mijn fascinatie voor alles wat met de politiek te maken heeft.

Toenmalig Limburgs minister Luc Dhoore vroeg mij enkele jaren later om mij kandidaat te stellen voor de parlementsverkiezingen van 1991. Toen stemden 4 284 op mij. Direct na de verkiezingen, in 1992, ging ik aan de slag als educatief medewerker bij CVP Limburg.

Dat jaar werd ik ook fractieleider van de CVP in Heusden-Zolder (in de oppositie). Bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen in 1994 werd ik verkozen tot burgemeester. Van 1 januari 1995 tot 20 oktober 2000 was ik dan ook de burgermoeder van Heusden-Zolder, een job die ik met heel veel plezier en enthousiasme op mij nam.

In 1991 en 1995 deed ik ook mee aan de nationale verkiezingen. Het succesrijk resultaat – resp. 4 284 en 11 276 stemmen – staken mij een hart onder de riem om mijn politieke activiteiten verder uit te bouwen.

In 1999 stond ik op de vierde plaats op de lijst voor CD&V voor de Kamer en behaalde toen 25 063 voorkeursstemmen. Bij de verkiezingen van 2003 waren het al (ik bekleedde toen ook de vierde plaats) 28 144 stemmen. De verkiezingen van 2004 waren electoraal opnieuw een schot in de roos. Ik behaalde op de eerste opvolgersplaats 30 164 voorkeurstemmen. In Limburg deden enkel de lijsttrekkers Johan Sauwens van CD&V en Steve Stevaert van sp.a het beter.

Overlappend met mijn gemeentelijke politieke loopbaan was ik ook al snel politiek actief op provinciaal niveau: eerst als provincieraadslid (verkozen in 1995), drie jaar later als fractieleider in de provincieraad, nog eens drie jaar later als bestendig afgevaardigde met als bevoegdheden welzijn, volksgezondheid, gehandicaptenbeleid, ouderenbeleid, gelijke kansenbeleid, integratiebeleid, ontwikkelingssamenwerking en sociale economie.

Van 2007 rot 2012 was ik opnieuw burgemeester van Heusden-Zolder. Dit combineerde ik met mijn mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger.
Vanaf 2013 gaat al mijn energie naar mijn parlementair mandaat. Als Vlaams volksvertegenwoordiger ben ik momenteel lid van de commissie Welzijn, Volksgezondheid en gezin. In deze commissie volg ik de thema’s ouderenzorg en gezinsbeleid van nabij op. Als plaatsvervangend lid in de commissie Economie zet ik mij in voor werk en sociale economie, in de commissie Energie volg ik de sociale aspecten van het energiebeleid op.Kringwinkel West-Limburg
Sinds de oprichting in 1997 ben ik voorzitter van de vzw De Kringwinkel West-Limburg. Lees meer...

Kinderbijslag

De 7de dag

De zevende dag - 09/02/14

Contact

Terlaemenlaan 17
3550 Heusden-Zolder
Tel: 0475 89 27 26
sonja.claes@vlaamsparlement.be