Sonja Claes > Over Sonja > Maatschappelijk > Kringwinkel

Kringwinkel

Contactgegevens

De Kringwinkel West-Limburg
Marktplein 9/10
3550 Heusden-Zolder

Tel.: 011 53 87 97
Fax: 011 53 03 39

Website: www.kringwinkel-wl.be
E-mail: info@kringwinkel-wl.be

Wat is een kringwinkel?

Als burgemeester van Heusden-Zolder was ik al actief bezig met sociale economie, maar ook met milieu en kansarmoedebestrijding. Vandaar dat onder mijn impuls er ook in West-Limburg een Kringwinkel werd geopend. Sinds de oprichting in 1997 ben ik voorzitter van de vzw De Kringwinkel West-Limburg.

kringwinkel02De Kringwinkel West-Limburg vzw is een bloeiend, sociale economiebedrijf dat werkt aan uw toekomst. We werken aan een beter milieu en een mooiere leefomgeving door hergebruik van afgedankte goederen te stimuleren. Hiertoe beschikken we over twee kringwinkels, een regionaal overslagstation, een hergebruikcentrum voor elektrische apparaten, een fietsherstelatelier, een kledingsorteercentrum en een houtatelier.

Naast een toekomst voor het milieu, bieden we ook een toekomst voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt weinig of geen kansen krijgen. Meer dan 140 mensen werken momenteel mee in de organisatie.

We bieden onze herbruikbare goederen aan in mooie, gezellige en gevarieerde winkels en combineren kwaliteit met zeer aanvaardbare prijzen. Op die manier kan iedereen bij ons terecht. Mensen in budgetbegeleiding bij het OCMW genieten bovendien van extra kortingen.

Hoe het begon

kringwinkel03Het verhaal van De Kringwinkel West-Limburg startte in 1997 in een gemeenteloods in Heusden-Zolder. Met vijf laaggeschoolde, langdurig werklozen en één begeleider werd gestreefd onze doelstellingen in te vullen. Het werd een succesverhaal!

De organisatie heeft heel wat troeven om een stukje van uw toekomst mee te schrijven.

Huidige structuur

kringwinkel04Anno 2013 werken er 200 mensen in de organisatie, die momenteel in twee vzw’s is opgesplitst.

  • 1. Vzw de Kringwinkel West-Limburg is een sociale werkplaats met drie winkelpunten (Heusden-Zolder, Tessenderlo, Houthalen-Helchteren) en een uitgebreide inzameldienst, Op de oude winkellocatie in de Boekterheide bouwen we met mensen in arbeidszorg aan ateliers voor fietsen en houtbewerking.
  • 2. Vzw Hergebruikcentrum Limburg huisvest een regionaal overslagstation voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Hier worden alle afgedankte apparaten uit heel Limburg ingezameld, getest en indien mogelijk hersteld om ze ook een tweede leven te gunnen via Limburgse Kringwinkels.
    Daarnaast sorteert het hergebruikcentrum kleding voor De Kringwinkel West-Limburg. Het Hergebruikcentrum is een werkervaringsproject. Na goed één jaar dienst en een stevige opleiding moeten deze mensen doorstromen naar het normaal economisch circuit.


Kringwinkel West-Limburg
Sinds de oprichting in 1997 ben ik voorzitter van de vzw De Kringwinkel West-Limburg. Lees meer...

Kinderbijslag

De 7de dag

De zevende dag - 09/02/14

Contact

Terlaemenlaan 17
3550 Heusden-Zolder
Tel: 0475 89 27 26
sonja.claes@vlaamsparlement.be